Música als hospitals

Cuida’m va néixer a la UCI neonatal de la Maternitat Hospital Clínic de Barcelona.

 

Tant la Tànit com la Maria, creadores del projecte Cuida’m, són mares i han viscut l’experiència de la prematuritat: La Tànit com a nena prematura i la Maria com a mare de bessones prematures. És per aquesta raó que coneixen i connecten profundament amb les necessitats i vulnerabilitats d’aquest col·lectiu. L’acte d’agraïment i d’amor que van voler tenir amb tots els professionals, famílies i petits herois anant a omplir de música l’hospital el nadal del 2018 esdevingué la llavor del que ara entenem com l’essència del Projecte: Cuidar, estar a prop i fer felices a les persones a través de la música.

 

L’experiència fou tant reveladora per l’equip mèdic que van demanar que tornessin periòdicament: “La música envolta els nadons creant un coixí de calma inigualable, les llàgrimes dels pares netegen les seves pors i el somriure de l’equip mèdic és el premi a la seva vocació incansable. Tot això provoca la baixada de freqüència cardíaca de tots els nens i l’estat òptim pel seu creixement saludable. Poques vegades l’UCI s’omple de tanta esperança.”

 

Aquesta experiència va ser l’inici del canvi: Transformar els hospitals en llocs més amables i respectuosos, utilitzar la música com una eïna social que humanitza espais. Acompanyar i empoderar les persones per tal de millorar el seu benestar.

 

Com a músics i docents, després de vivenciar els beneficis que comporta fer música a les plantes de nounats, vam sentir la necessitat de trobar el mecanisme que esdevingui la música no quelcom eventual sinó una realitat quotidiana als hospitals. Entenem que és l’única manera d’aconseguir que el benefici i la millora sigui evident i generalitzat.

 

És per aquesta raó que oferim dos formats:

 

Cuida’m format concert:

Hi ha múltiples estudis científics que demostren que escoltar música estimula i afegeix un efecte positiu en la recuperació dels pacients.

Es reforcen els vincles afectius i per tant augmenten les motivacions i l’impuls vital. Qualsevol estímul que realitzem a través de la música enfortirà la recuperació amb efectes favorables.

Amb una música idònia les persones estabilitzen la seva freqüència cardíaca i dormen millor. Tranquil·litza la ment i redueix l’estrès provocant que els pacients es sentin més segurs en l’ambient hospitalari.

Millora el sistema autoinmune i redueix la sensació de mal en puncions i proves invasives degut a que la música també afavoreix la relaxació muscular.

La música repercuteix positivament en el personal mèdic reduint l’estrès, això implica un benefici.

Hem creat un repertori propi vinculat al benestar. Amb ell cerquem sonoritats i paraules que provoquen relaxació i plenitud. La nostra finalitat és cuidar i proporcionar tots els beneficis de l’escolta musical. La subtilesa de la guitarra i la profunditat de la veu generen una atmósfera de bellesa i pau inigualable.

 

Cuida’m format taller:

Hem creat el format taller dirigit a professionals en l’àmbit hospitalari perquè així aconseguim que la música s’instali als hospitals; d’aquesta manera les persones que cuiden diariament poden ser les encarregades de cantar i transmetre aquests beneficis.

Mitjançant el cant s’afavoreix el vincle entre personal mèdic i pacient i això també repercutirà en la confiança mútua.

Estem convençudes de que aquest taller és un recurs valuós pels nostres professionals, que mereixen i necessiten eines per cuidar-se a nivell físic i emocional i poder dur la seva tasca amb l’exemplaritat que ho fan.

 

Tornar